Gratis gældsrådgivning
Gratis gældsrådgivning er en hjælp til dig, som skylder så mange penge væk, at du har mistet overblikket over din gæld og ikke selv kan finde en udvej. I nedenstående guide viser vi dig hvor og hvordan, du kan få gældsrådgivning gratis, og vi kommer desuden med de bedste råd omkring afvikling af gæld. Husk også at besøge vores side med "Lån penge gratis"
Hvad er gæld? Gæld er penge, man skylder væk
Før eller siden vil langt de fleste af os komme til at stifte en eller anden form for gæld. Desværre vil en del af os komme til at stifte mere gæld, end vi kan overskue at tilbagebetale. Det er ikke altid selvforskyldt, at vi havner i en situation med megen gæld, da der kan ske mange uforudsete hændelser her i livet, som skilsmisse, sygdom, arbejdsløshed etc.
Statistikkerne viser dog, at gælden for langt de flestes vedkommende skyldes optagelse af kviklån og andre former for forbrugslån, som oftest optages for at forsøde tilværelsen på den ene eller den anden måde.
Hjælp til gæld
Uanset hvordan eller hvorfor du er havnet i økonomiske vanskeligheder, så kan nedenstående råd hjælpe dig på rette vej. Ønsker du et møde med en gældsrådgiver, vil det sende et positivt signal, hvis du inden mødet selv har taget initiativ til at få rettet op på din situation. Det er derfor en god ide at have fulgt så mange af nedenstående råd som muligt.
- Stop med at låne flere penge! Det siger måske lidt sig selv, men ikke desto mindre er vi jævnligt i kontakt med personer, som bliver ved med at låne til trods for tårnhøj gæld. Hvis ikke banken allerede har spærret dit kreditkort, så klip det i stykker og få det afmeldt. Anskaf i stedet et hævekort eller et debetkort, hvor det ikke er muligt at lave overtræk.
- Ryd op i dine forbrugsvaner - her vil der typisk være rigtig mange penge at spare!
- Skaf dig et overblik over dine kreditorer og noter, hvor meget du skylder hver enkelt. Har du mange kreditorer, kan det måske være svært at overskue, men du har helt sikkert modtaget en del breve fra dem, som du kan finde frem. Er brevene ikke længere at finde, kan du logge dig ind på RKI’s hjemmeside: Dininfo.dk. Her kan du finde navnene på de kreditorer, som har indberettet dig som dårlig betaler, og du kan ligeledes finde det skyldige beløb. Du kan også logge på Skat.dk og kigge under mappen “Renteudgifter og restgæld”. Pengeinstitutter har pligt til at indberette din gælds størrelse samt din renteudgifter, så her kan du muligvis også finde en eller flere af dine kreditorer.
- Læg et budget så du får overblik over alle dine indtægter og udgifter.
- Kontakt de kreditorer, du skylder penge, og giv dem en kopi af dit budget. Prøv om du kan forhandle dig frem til f.eks. en lavere rente, rentestop, henstand med betaling eller at der bliver slettet en del af gælden. Husk at dine kreditorer er interesseret i at få en del af pengene frem for slet ingen, men lav altid kun aftaler som du ved, du kan overholde. Har du gæld til det offentlige, kan du kontakte SKAT’s inddrivelsescenter og få lavet en afdragsordning. Kontakt SKAT her eller ring på telefon 7015 7304. Drejer det sig om SU-lån, som du ikke er i stand til at afdrage, skal du kontakte Borger.dk, her.
- Er det ikke muligt at forhandle en aftale på plads med dine kreditorer, har du mulighed for at søge om gældssanering. Bliver du godkendt til gældssanering, vil du få slettet hele eller dele af din gæld. Læs mere om gældssanering.
- Er du så påvirket af din situation, at du ikke selv kan overskue ovenstående punkter, kan du få hjælp af en gældsrådgiver. Læs meget mere om gældsrådgivning herunder.
Gratis gældsrådgivning
Gratis gældsrådgivning er et tilbud til alle med lav indkomst og stor gæld. Rådgivningen kan foregå over telefonen eller pr. email, men du har også mulighed for at besøge et af de mange rådgivningscentre rundt om i landet og få personlig og gratis rådgivning.
Når du låner penge, opbygger du gæld!
Den gældsrådgiver, du får tilknyttet, vil hjælpe med at skabe overblik over din økonomi og dine gældsposter. Vedkommende vil hjælpe dig med stort set alle dine økonomiske udfordringer som:
- Hjælp til budgetlægning
- Rådgivning omkring kviklån
- Overblik over dine kreditorer
- Rådgivning hvis du skal i fogedretten m.v.
- Kontakt og aftaler med kreditorer
- Rådgivning og ansøgning om gældssanering
- Forslag til afdragsordninger og indgåelse af disse
- Rådgivning om regler om forældelse, renter, rykkere og andre gebyrer
- Ansøgning om relevante ydelser
- Generel stabilisering af din økonomi
Oversigt over gratis gældsrådgivere
Nedenfor har vi listet de mest kendte, uvildige og uafhængige gældsrådgivere, som alle tilbyder gratis rådgivning.
Forbrugerrådets gældsrådgivning
Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning er en af de mere kendte, og du finder deres kontorer i følgende byer:
- København V, Stomgade 20, 1, telefon: 2556 7100
- Nykøbing Falster, Kongensgade 43, telefon: 2569 5001
- Ringsted, Prinsensvej 10, telefon: 2542 7585
- Odense, Albanigade 30, 2, telefon: 2556 7106
- Esbjerg, Exnergade 4, 2, telefon: 2556 7109
- Aalborg, Rendsburggade 2, telefon: 2556 7107
- Kolding, Slotssøvejen 4, telefon: 2086 3828
- Hjemmeside
Frelsens Hær
Frelsens Hær er en stor kendt organisation, som hjælper på alle tænkelige måder, herunder også med gratis gældsrådgivning. Du finder dem her:
- København N, Thorsgade 48 A, telefon: 3585 0087
- Hjemmeside
Den Sociale Retshjælp
Den Sociale Retshjælp finder du i følgende byer:
- København, Bragesgade 10 C, telefon: 7022 9330
- Aarhus, Augustenborggade 2, telefon: 7022 9330
- Horsens, Axelborg 1, mail: horsens@socialeretshjaelp.dk
- Hjemmeside
Settlementet
Du finder Settlementet her:
- København V, Dybbølsgade 41, telefon: 5059 9052
- Hjemmeside
Spørgsmål vedrørende gæld
Nedenfor finder du de 2 oftest stillede spørgsmål, når det kommer til gæld.
Hvornår er gæld forældet?
Som hovedregel er din gæld forældet, hvis der er gået mere end 3 år siden, en kreditor kunne kræve at få sine penge betalt tilbage. 3-års reglen gælder i sager, som ikke kan dokumenteres med din underskrift på.
3-års reglen bliver til en 10-års regel, hvis du har sat din underskrift på et dokument, og du dermed har anerkendt gælden.
Når gæld først er forældet, skal den ikke betales tilbage.
Kan man arve gæld?
Nej, det er nærmest umuligt at arve gæld, med mindre du selv ønsker det. Er der mere gæld end værdi i et dødsbo, vil det blive behandlet som et konkursbo, også kaldet et insolvent bo, og du kan dermed ikke komme til at hæfte for gælden.