Skip to content
Ansøg døgnet rundt alle ugens dage

RKI

Det er ingen spøg med en RKI registrering, da du dermed står opført som dårlig betaler. I denne guide fortæller vi om, hvordan du bliver registreret i RKI, konsekvenserne ved at være registreret, hvordan du tjekker din RKI status, samt hvordan du kommer ud af RKI.

RKI registrering

Stopper du med at betale dine regninger eller afdrage din gæld, kan det efter nogen tid ende med en RKI registrering. Før kreditor kan indberette dig til kreditoplysningsbureauet, skal du enten have erkendt gælden skriftligt eller fået dom for det skyldige beløb i Fogedretten.

RKI registrering

Om at ende i RKI:

Har du ikke erkendt gælden eller fået dom for den, må kreditor først indberette dig, hvis følgende punkter er overholdt:

  • Der er sendt 3 skriftlige rykkere
  • I den sidste rykker er du blevet advaret om inkasso og RKI
  • Beløbet er over 200 kr. (Ved gæld til det offentlige skal beløbet være over 7.500 kr.)
  • Du skal være enig i den oplyste gæld
  • Du skal være over 18 år for at kunne blive registreret

Senest 4 uger efter registreringen skal RKI informere dig om, at du nu står i deres register. Registreringen er i øvrigt ikke offentlig, så det er kun virksomheder, der kan slå dig op.

Konsekvenser

At stå opført i RKI registeret kan have alvorlige konsekvenser, da de fleste danske virksomheder og offentlige myndigheder har adgang til registeret. Konsekvenserne kan blandt andet være, at du med stor sandsynlighed vil få afslag på alt, som kræver afdrag og afbetaling. Du kan blandt andet få meget svært ved at få:

Selvom banken ikke vil låne dig penge, kan de som udgangspunkt ikke nægte dig en indlånskonto. Det samme gælder forsikringsselskaber, som ikke umiddelbart kan nægte dig at oprette lovpligtige forsikringer.

Over 200.000 danskere er registreret i RKI

Hos både banker og forsikringsselskaber kan der dog være få saglige begrundelser, som gør, at de alligevel kan nægte det. Har du f.eks. opført dig groft overfor banken, eller har du restance hos et andet forsikringsselskab, så kunne det være saglige begrundelser.

Sådan kan du komme ud af RKI

Er du havnet i RKI, så er det vigtigt, at du handler i stedet for blot at lade stå til. Som udgangspunkt er der to muligheder for at komme ud af RKI:

  • Betal din gæld og bliv slettet omgående
  • Vent 5 år på at gælden automatisk bliver slettet

Det er måske ikke muligt for dig at betale din gæld her og nu, men prøv eventuelt at kontakte din kreditor, og se om I ikke kan lave en aftale. Måske går kreditor med til en afdragsordning eller nedsættelse af gælden, eller en helt tredje løsning.

Kan du ikke selv overskue din situation, så har du mulighed for at få gratis gældsrådgivning. Gældsrådgiveren kan hjælpe dig i alle aspekter ved blandt andet at tage kontakt til kreditor, lægge et budget og generelt bare sørge for, at du får styr på din økonomi.

RKI status

Er du interesseret i at kende din RKI status, kan du få aktindsigt ved at logge dig ind på Dininfo.dk med dit NemID. Når du er logget ind, kan du se dine kreditorer, samt det beløb, de mener, du skylder dem. Mange tusinde logger i øvrigt ind hver måned ind på Dininfo.dk for at tjekke deres RKI status.

Når RKI registrerer dig, får du desuden også brev fra dem, så du på den måde bliver informeret, om du er i RKI registeret.

Uenig i registreringen

Er du uenig i, at du skylder penge, skal du kontakte RKI. Forklar dem sagen og bed dem om, at de skal slette dit navn. RKI må ikke registrere gældsposter, før sagen er afgjort ved en domstol, hvis der er uenighed.

Kontakt RKI Experian

Ja, det er muligt at kontakte RKI Experian på følgende måder:

Spørgsmål vedrørende RKI

Nedenfor har vi besvaret de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med RKI.

Hvad er RKI?

RKI er et register over dårlige betalere, som er ejet af Experian. RKI driver ikke inkassovirksomhed, og de har dermed ikke noget med selve betalingen at gøre.

Hvad står RKI for?

RKI står for Ribers Kredit Information

Slettet i RKI efter 5 år?

Ja, du bliver slettet i RKI efter 5 år, men det betyder ikke, at din gæld også bliver slettet. Du skylder stadig kreditor pengene, men efter 5 år fremgår det blot ikke af skyldnerregisteret. Bliv klogere på reglerne omkring forældelse af gæld.

Lån trods RKI?

Der er sikkert lånesider, der tilbyder RKI lån, men hold dig langt væk fra disse forbrugslån. Du kommer til at betale tårnhøje renter og gebyrer, og din grav bliver dermed endnu dybere og sværere at komme op ad.

Scroll To Top