Skip to content
Ansøg døgnet rundt alle ugens dage

Overvejelser inden lån

I nedenstående guide har vi listet de 11 bedste råd til dig, som overvejer at låne penge nu.

 • Start med at få overblik over din økonomi ved at lægge et budget. Før du har lagt et budget, kender du ikke dit nøjagtige rådighedsbeløb, og dermed ved du reelt ikke, hvor mange penge du har råd til at låne.
 • Budgetter er gode, men der er sjældent noget, der slår den sunde fornuft. Er der udsigt til, at din økonomiske situation kan ændre sig i lånets løbetid - Det kunne være, at der gik rygter om snarlige afskedigelser på din arbejdsplads etc., så bør du have dette med i dine overvejelser. Dit rådighedsbeløb vil med stor sandsynlighed ændre sig markant, hvis du i en periode skal leve af dagpenge.
 • Find ud af hvad forbrugslånet koster. Kig på lånets samlede omkostninger og fokuser ikke kun på de månedlige afdrag. En god måde at se prisen på et lån er ved at benytte ÅOP, som er et tal, hvor alle de samlede omkostninger er indregnet. Jo højere ÅOP, jo dyrere er lånet.
 • Indhent lånetilbud fra flere banker, så du kan sammenligne dem og udvælge det billigste lån med de bedste vilkår. Ved hjælp af ÅOP kan du nemt og hurtigt sammenligne prisen på de forskellige lån. OBS: For at du kan benytte ÅOP som sammenligningsværktøj, kræver det, at lånene er identiske med hensyn til lånebeløb, løbetid osv.
 • Læs altid kreditaftalen grundigt igennem og skriv aldrig under på noget, som du ikke forstår eller kender konsekvenserne af. Har du skrevet under på lånedokumenter, som du har fortrudt, så husk at du altid har 14 dages fortrydelsesret.
 • Lån aldrig flere penge, end du har brug for! I nogle tilfælde vil du opleve, at bankrådgiveren spørger, om du ikke vil låne lidt ekstra til det ene eller det andet. Lad være med at lade dig lokke, selv om det kan være svært. Hav altid in mente, at lånet skal tilbagebetales, inklusive renter!
 • Inden du skriver under på låneaftalen, så sørg for at have tænkt eventuelle konsekvenser grundigt igennem. Det er især vigtigt at have gennemtænkt det, hvis lånet har en lang løbetid.
 • Lån ikke penge til at afbetale på øvrige lån. Det er yderst sjældent, at det er en god ide optage lån for nedbringe anden gæld! Det er ikke sådan, kviklån er tænkt at skulle bruges.
 • Har du lån i andre banker, så overvej at samle dem ét sted. De såkaldte samlelån kan i visse tilfælde spare dig for renter og gebyrer og dermed give dig et større månedligt rådighedsbeløb.
 • Hvis det er muligt, er det altid bedre at spare op til det, som du ønsker at købe. Det er nu også muligt at få udbetaling af lån i weekenden, men derfor er det stadig billigere at spare op.
 • Der er ikke noget galt med at låne penge, og det er de færreste, som kan anskaffe sig enten bolig eller bil uden. Sørg bare altid for at være realistisk og bruge din sunde fornuft. Som med mange andre vigtige beslutninger, du skal træffe her i livet, så er det vigtigt at have den rigtige mavefornemmelse.

Har du allerede lånt penge og måske lidt flere penge, end du har råd til at afdrage, så kan du med fordel læse vores guide om gæld.

Scroll To Top